Άρθρα

Γι' αυτό συμμετέχω

Γι' αυτό συμμετέχω

Μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία για τις Δημοτικές εκλογές. Συμμετέχω για πρώτη φορά στις εκλογές ξέροντας ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

Γνωρίζω όμως την πόλη, γνωρίζω τα προβλήματά της, γνωρίζω να παλέψω για τις λύσεις τους. Δεν είμαι ονειροπόλος και θέλω να είμαι ειλικρινής και υπεύθυνος, ξέροντας καλά, ότι ο δρόμος μας δεν θα είναι εύκολος.

Αισθάνομαι όμως ότι αυτή την συμμετοχή την οφείλω στην πόλη που αγαπώ.

Άλλωστε σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται στο σύνολό του, οι εκλογές δίνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε όλοι οι ενεργοί πολίτες την αλλαγή, να μην αφήσουμε χώρο σε δημάρχους αφ’ υψηλού και σε μίζερες νοοτροπίες απλής καταγραφής τους πριν την συνταξιοδότηση.

Συμμετέχω στο στίβο ελεύθερος δεσμεύσεων, μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, μακριά από κάθε σχέση με ταμπέλες, σαν ενεργός πολίτης. Έχω γεμάτες τις μπαταρίες μου, έχω όρεξη για δουλειά, για θυσίες και κίνητρό μου την ευγενική φιλοδοξία.

Άλλωστε κανένας μας στην πόλη αυτή δεν ζει σε γυάλα. Κυκλοφορούμε όλοι και βλέπουμε ότι μείναμε στάσιμοι, με προβλήματα που προηγήθηκαν από την οικονομική κρίση και έφεραν πολλούς συμπολίτες μας σε εξαθλίωση και ανέχεια. Η πόλη μας ζει στην υπανάπτυξη και στην ανεργία, διώχνει να παιδιά και τους επιστήμονές της σε μακρινούς επαγγελματικούς «παράδεισους».

Πάντα με αφετηρία τη γνώση της πραγματικότητας και την εμπειρία μου από τη θητεία μου στα κοινά, αποκλειόταν να μην συνδέσω την υποψηφιότητά μου με τον φίλο μου τον Νίκο Ταχιάο, επόμενο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Όλοι έχουμε μια διαδρομή. Πάλεψα σαν πρόεδρος του ΤΕΕ για τους μηχανικούς, για την ανάπτυξη, για την καλυτέρευση της ζωής μας, για την Θεσσαλονίκη. Πάλεψα σαν Δ/ νων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, για την ποιότητα ζωής στην πόλη μου, για να φτάσει το νερό σε όλους τους συμπολίτες μου, για να γίνει το περιβάλλον της περιοχής μας καλύτερο.

Και ποτέ δεν δίστασα για να τα πετύχω, ποτέ δεν έβαλα μπροστά τους το προσωπικό μου όφελος.

Γιατί, «όταν αλύπητη, βαριά, ξεσπά η ανάγκη και προστάζει», που λέει κι’ ο ποιητής, «ανάξιος είναι όποιος διστάζει».

Άλλωστε για μένα πάντοτε η Θεσσαλονίκη, αποτελεί πρόκληση, όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται και πρέπει να τολμούν πάντα αυτοί που είχαν συμμετοχή, για να αφήσουμε πίσω την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, για να διώξουμε όσους και πάλι εμφανίζονται σαν υποψήφιοι για έναν ακόμη γύρο καταστροφής. Δεν πρέπει να γίνουμε λαός λωτοφάγων και πολύ περισσότερο οι Θεσσαλονικείς.

Συμμετέχω γιατί δεν ανέχομαι την στασιμότητα και την μοιρολατρεία. Τέτοιες ώρες πριν τις εκλογές, δημιουργείται η εντύπωση κι όχι άδικα ή λανθασμένα, ότι όλοι λένε περίπου τα ίδια. Μπορεί και μάλλον συμβαίνει να καταγράφουν και άλλοι τα προβλήματα, να υπόσχονται λύσεις. Θα περιοριστώ να ρωτήσω: γιατί δεν τις πραγματοποίησαν; Κάποιοι μάλιστα είχαν ρόλο, διαδραμάτισαν πόλο εξουσίας μέσα απ’ την πολιτική σαν Υπουργοί, Νομάρχες ή και Αντιδήμαρχοι. Τι έκαναν και πότε αναζήτησαν το γίγνεσθαι και όχι το φαίνεσθε; Πότε πάλεψαν ξεπερνώντας το εγώ; Πότε πρόταξαν το εμείς και τον πολίτη; Μόνο ο Ν.Ταχιάος άφησε έργο χειροπιαστό στην πόλη και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε.

Στην πόλη μας, επιτέλους, πρέπει να σταματήσει η μοιρολατρία ότι όλοι ίδιοι είναι. Όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν οι πολλοί που είναι εγκλωβισμένοι και δεν αντιπροσωπεύουν τα έργα και τις ημέρες των κατά καιρούς ιθυνόντων. Είναι αυτοί που θέλουν να δράσουν, έχουν άποψη, έχουν δυνατότητες, αλλά είναι αποθαρρυμένοι, γιατί οι ίδιες «παρέες» μονοπωλούν την απασχόληση με τις κοινές υποθέσεις, φράζοντας το δρόμο στους ικανούς.

Ήρθε η ώρα να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, να συγκρουστούμε με καθεστηκυίες νοοτροπίες και στεγανά. Ήρθε η ώρα να δούμε γυμνή την αλήθεια και να λυτρωθούμε από τις αγκυλώσεις που μας κρατούσαν εγκλωβισμένους. Ήρθε η ώρα οι σκεπτόμενοι Θεσσαλονικείς να γίνουν πολίτες της πρωτοβουλίας και της δράσης. Στο ρόλο αυτό, θα πρέπει να το καταλάβουν, δεν πρόκειται να τους αναπληρώσει κανείς. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι την επομένη των εκλογών πρέπει ν’ αλλάξουν όλα. Θέλω να συμβάλω κι εγώ με την κίνησή μου σαν υποψήφιος στον συνδυασμό «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ», στο να προτείνουμε έναν άλλο δρόμο, μια διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής, μια αλλαγή στάσης απέναντι σε όσους έγιναν η αιτία, να χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι σε όλους και σε όλα. Θέλουμε απλά να δανειστούμε την εμπιστοσύνη τους και μαζί να κάνουμε μια καινούρια αρχή για την πόλη, μια καινούρια αρχή στην σχέση πολίτη και εκπροσώπησής του.

Γιατί με τη ζωή μας στην πόλη δεν παίζουμε. Απαιτούμε οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά να μπορούν να αποδείξουν, όχι μόνο το ενδιαφέρον τους και τις καλές τους προθέσεις, αλλά και την ικανότητά τους να εκπροσωπούν επάξια την πόλη αυτή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καρφίτσα 4-5-2019

https://www.karfitsa.gr/wp-content/uploads/2019/05/764.pdf


Photo Gallery

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
?>