Άρθρα

Η Θεσσαλονίκη και οι αδυναμίες της

Η Θεσσαλονίκη και οι αδυναμίες της

Μιλήσαμε πολλές φορές για τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η Θεσσαλονίκη, για την πολλών χρόνων αδιαφορία της πολιτείας, για την κακοδιαχείριση και τα πολλά λάθη, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και για τον χρόνο που χάθηκε από τις πολλές και αντικρουόμενες απόψεις των εκπροσώπων της.

Ο κατάλογος είναι μακρύς, τα προβλήματα και οι αδυναμίες συνηθισμένο φαινόμενο πολλών Ελληνικών πόλεων. Στην Θεσσαλονίκη όμως, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με συγκεντρωμένες δράσεις μιας μεγαλούπολης, η ανάπτυξη, η εξέλιξη και η άσκηση του μητροπολιτικού της ρόλου όφειλε να είναι ζητούμενο εθνικής σημασίας.

Σήμερα η πόλη πορεύεται:

 1. χωρίς σχεδιασμό «στην λογική ας το αφήσουμε για αύριο και βλέπουμε»
 2. με την αφαίμαξη του οικονομικού, πολιτιστικού, επιστημονικού δυναμικού της στην Αθήνα ή το εξωτερικό για καλύτερη τύχη
 3. με ελλείψεις σε θεσμούς, κονδύλια και έργα
 4. με βασικές ελλείψεις στο κυκλοφοριακό και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
 5. μακριά από τις λύσεις που δίνουν τα Υπουργεία και η αμεσότητα της καθημερινότητας των Υπουργών στην Αθήνα
 6. με συνεχή μείωση της μεταποιητικής της δραστηριότητας και με συνεχή αύξηση του δείκτη ανεργίας
 7. με μια καθημερινότητα για τους πολίτες της που τείνει στο συντηρητισμό και τον επαρχιωτισμό
 8. με αδυναμία της πόλης να καταφέρνει από μόνη της πια να επιβιώσει αλλά και να εξελιχθεί
 9. στον απόηχο των οραματικών εξαγγελιών περί Μητρόπολης των Βαλκανίων, Κέντρου της ΝΑ Ευρώπης κλπ, χωρίς καμία ουσιαστική Εθνική πρωτοβουλία υποστήριξης
 10. με ανεξάντλητη ανοχή για την υλοποίηση των ίδιων συμβατικών υποδομών που επανεξαγγέλονται επί δεκαετίες και ερήμην της και που χρόνο με το χρόνο μειώνεται η χρησιμότητά τους από την αύξηση των αναγκών της
 11. με την απουσία ενός συγκροτημένου κέντρου αποφάσεων ικανού να δώσει λύσεις και να τη βγάλει από μια ακόμη δύσκολη περίοδο της μακραίωνης, πολυπολιτισμικής και πλούσιας ιστορίας της.

Οι αδυναμίες αποτελούν πλέον το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής της πόλης και οδηγούν πολίτες, φορείς, ομάδες, παραγωγικό τομέα, νέους και παιδιά σε μια κατά συρροή θλιβερή μοιρολατρία και μεμψιμοιρία κατά παντός.

Η εμπειρία των χαμένων χρόνων δείχνει ότι για να ασκήσει η Θεσσαλονίκη το μητροπολιτικό της ρόλο και να προάγει όχι μόνο την τοπική αλλά κυρίως την εθνική ανάπτυξη χρειάζεται όσο το δυνατόν ευρύτερο και διαρκώς διευρυμένο περιβάλλον.

Χρειάζεται δηλαδή πολιτική βούληση για συντονισμό των δράσεων – αποκέντρωση – υποδομές.

Χρειάζεται συνολική αναπτυξιακή πολιτική στην οποία θα συμπεριληφθούν, η γνώση της υπάρχουσας κατάστασης, ο προσδιορισμός στόχων με συγκεκριμένες προτεραιότητες, η διαδικασία υλοποίησης και η εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων. Και όλα αυτά μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και μια ικανή δημόσια διοίκηση.

Σήμερα και εμείς οι ίδιοι την αντιμετωπίζουμε σαν πρωτεύουσα της Ελληνικής Επαρχίας και δυστυχώς αποδεχόμαστε αυτό τον ρόλο. Ακόμη και αυτά τα χαρακτηριστικά της, η φυσική της ομορφιά, η παραδοσιακή φιλοξενία της, η καλή διάθεση των ανθρώπων της, η πολιτιστική της ταυτότητα κρύβονται πίσω από τα σύνδρομα που μας κατατρέχουν τόσα χρόνια στην λογική του μαύρου και άσπρου.

Υπάρχει η πολλαπλώς εκπεφρασμένη Ευρωπαϊκή πολιτική για περιφερειακή ανάπτυξη, υπάρχει μία ευρύτατη περιφέρεια, η ΝΑ Ευρώπη και ένας ρόλος για τη Θεσσαλονίκη σ΄ αυτή την περιφέρεια: Να παράγει, να υποδέχεται και να διακινεί πολιτισμό, επιστήμη, τεχνολογία και αγαθά. Να φιλοξενεί άτομα και σύνολα των οποίων θα υποστηρίζει τις δραστηριότητες και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες. Να υπενθυμίζει την Ιστορία της μέσω του μνημειακού της πλούτου κα να την εξελίσσει με διεθνή δρώμενα.

Μαγικό ραβδάκι δεν έχει κανένας και κανένας δεν χαρίζει τίποτα. Χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια. Χρειάζεται ο καθένας να κάνει αυτά για τα οποία εκλέγεται.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει σοβαρό ρόλο στον σχεδιασμό και στην ιεράρχηση στόχων. Να βελτιώσει την καθημερινότητα με απλές και εφικτές λύσεις, να συντονίσει και να συνεργαστεί με τους πολίτες που περιορίστηκαν στο ρόλο του θεατή και δεν ασκούν πλέον τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αυτενεργώντας συνειδητά.

Το κράτος πρέπει άμεσα να συστήσει αυτό που κυρίως μας λείπει. Ένα κεντρικό όργανο στα πλαίσια της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, που θα συγκεντρώνει όλες τις διοικητικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές αρμοδιότητες. Θα μπορεί να βάζει στόχο, να τον σχεδιάζει εντάσσοντας αυτόν στον Εθνικό Σχεδιασμό. Θα ξεκινάει και τα μικρά και τα μεγάλα έργα και θα είναι αυτοδύναμος και οικονομικά αυτοτελής. Θα ελέγχει και θα λειτουργεί όλες τις υποδομές εκπαίδευσης, συγκοινωνίας, κυκλοφοριακού, ύδρευσης και αποχέτευσης, την Διεθνή Έκθεση και το λιμάνι. Δηλαδή όλα αυτά που στις αναπτυγμένες χώρες είναι αυτονόητα.

Και όλοι μαζί πρέπει να σταματήσουμε να αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. 

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καρφίτσα" 13/4/2019 σελ. 55

https://www.karfitsa.gr/wp-content/uploads/2019/04/761.pdf


Photo Gallery

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
?>