Άρθρα

Τo πράσινο στην Θεσσαλονίκη

Τo πράσινο στην Θεσσαλονίκη

Τις τελευταίες δεκαετίες όλες οι μελέτες δείχνουν ότι χρόνο με τον χρόνο το αστικό πράσινο μειώνεται στην Θεσσαλονίκη. Η άναρχη δόμηση μέσα στην πόλη, η κατάληψη των δημόσιων πάρκων για άλλες χρήσεις και οι συνεχείς επεκτάσεις τις πόλης προς τους οικισμούς του περιαστικού δάσους (Ρετζίκι, Πανόραμα, Πυλαία) μείωσαν το αστικό πράσινο, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Η πυκνή και αλόγιστη δόμηση σε συνδυασμό με την έλλειψη σε πράσινο και την γενικευμένη χρήση του αυτοκινήτου λόγω έλλειψης άλλων μέσων μεταφοράς είχαν σαν αποτέλεσμα τον θόρυβο, την αστική ρύπανση, τις πλημμύρες, την αισθητική υποβάθμιση. Για να «αντιμετωπισθούν» τα παραπάνω προβλήματα, εγκαταστάθηκαν χωρίς μέτρο κλιματιστικά, έκλεισαν παράθυρα και μπαλκονόπορτες, αποκλείσθηκαν τα κτίρια από τον περιβάλλον τους, εγκαταλείφθηκαν βεράντες και ακάλυπτοι, μειώθηκαν δραματικά οι ιδιωτικοί κήποι.

Το πράσινο στους ελάχιστους χώρους που απέμεινε δεν εντάσσεται σε κανένα φυσικό λειτουργικό σχεδιασμό αλλά χρησιμοποιείται μόνο σαν «διακοσμητικό» για να στολίσει τα μεγάλα πλακόστρωτα των δημόσιων χώρων. Δεν πρέπει λοιπόν σήμερα να μείνουμε στο ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Θεσσαλονίκη είναι 5-6 φορές κάτω από το όριο.

Πρέπει άμεσα το πράσινο να πρωτοστατήσει στην βελτίωση των χαρακτηριστικών της Θεσσαλονίκης, για να εμπλουτίζει και να δροσίζει τον αέρα της, να εξασφαλίζει λίγο χρήσιμο χώρο στην εκτοπισμένη άγρια ζωή. Το πράσινο δεν είναι διακοσμητικό αντικείμενο, ούτε δέχεται στατιστική ανάλυση. Είναι πηγή ζωής.

Ζητούμενο για μας είναι να περάσουμε από την οικονομία του μπετόν στην οικονομία του πρασίνου και να πείσουμε ότι το πράσινο μπορεί να φέρει ανάπτυξη, ότι το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια ούτε απλώς αισθητική ανάγκη, αλλά βασική προϋπόθεση για να είναι βιώσιμη μια πόλη, προϋπόθεση για να εξακολουθούν οι άνθρωποι να μένουν στην πόλη άρα προϋπόθεση για να υπάρχει ζήτηση και αξία στην κατασκευή.

Ζητούμενο για μας είναι να δοκιμάσουμε μια ανάπτυξη, που δεν θα βασίζεται μόνο στην αντιπαροχή, που δεν θα απαιτεί διαρκώς περισσότερο τσιμέντο, περισσότερη άσφαλτο, περισσότερο πετρέλαιο.

Και για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε προτάσεις και απόψεις σαφείς και συγκεκριμένες. Κανένας μας δεν έχει το μαγικό ραβδί για να βρίσκει προτάσεις και να εγγυάται λύσεις, πρέπει να κουβεντιάσουμε, να βρούμε τι πρέπει να σημαίνει το πράσινο στην πόλη, στην ανάπτυξη, στην ίδια της την ύπαρξη.
Πρέπει να βρούμε τους λόγους για πράσινο στην πόλη. Απαιτείται αμφίπλευρη ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της έλλειψης του πρασίνου και της καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά και κυρίως των λύσεων που μπορούν να δοθούν.

Και έχουμε 1000 λόγους για πράσινο στην Θεσσαλονίκη, αφού το πράσινο, θα την καταστήσει βιώσιμη, θα αποτελέσει την ασπίδα της στην κλιματική αλλαγή, θα την κρατήσει ζωντανή και θα εξασφαλίσει εν τέλει την μη οικονομική απαξίωση του σπιτιού μας και της περιουσίας μας σ’ αυτήν.

 

Δημοσιεύτηκε στο grtimes.gr 8/4/2019

https://www.grtimes.gr/apopsi/to-prasino-stin-thessaloniki

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
?>