Άρθρα

Η Θεσσαλονίκη της ανταγωνιστικότητας και όχι των φαντασμάτων

Η Θεσσαλονίκη της ανταγωνιστικότητας και όχι των φαντασμάτων

Το άνοιγμα των συνόρων, η ανάδυση και διεύρυνση νέων διακρατικών σχηματισμών, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου κάθε πόλης μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, επιβάλλουν εγρήγορση, τόλμη και έγκαιρο προγραμματισμό στις νέες προκλήσεις.

Αυτές οι εξελίξεις εστιάζουν το ενδιαφέρον κυρίως στην ποιότητα ζωής στις πόλεις αλλά πιο συγκεκριμένα στην αναβάθμιση των δημόσιων αστικών χώρων με την υλοποίηση εμβληματικών παρεμβάσεων ή παρεμβάσεων-ναυαρχίδων.

Έτσι και η Θεσσαλονίκη μαζί με την άμεση περιφέρειά της, καλείται να ανταγωνιστεί άλλες πόλεις σε όλο και ευρύτερη κλίμακα, ουσιαστικά και εν τέλει σε παγκόσμιο επίπεδο. Για αυτό έχουμε πει όλοι ότι πρέπει να συγκροτήσει ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τα όποια συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα διεκδικεί, προωθεί ή αναπροσδιορίζει τη θέση της στην αγορά, δηλαδή στον διεθνή ανταγωνισμό. Η πόλη καλείται να δημιουργήσει και να προβάλλει την εικόνα της, μέσα σε ένα διαρκές marketing.

Πρέπει να γίνει ελκυστικότερη, να «μπει στον χάρτη», συνδυάζοντας το παλιό και ότι απέμεινε από αυτό με το νέο. Να αναδείξει την ιστορία βάζοντας την πινελιά της γενιάς μας. Γιατί σίγουρα οι έντονες πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις δεν συντελούνται εν κενώ ή σε λευκό χαρτί, αλλά πρέπει να εντάσσονται σε ευρύτερες, συνεπείς αλλά και οραματικές, πολιτικές αστικής ανασυγκρότησης ή αναγέννησης.

Η Θεσσαλονίκη όμως σήμερα βιώνει ένα γραφικό παλιομοδίτικο ενδιαφέρον για την ποιότητά της. Λειτουργώντας εδώ και είκοσι χρόνια μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας στην λογική του μαύρου άσπρου σαν «ξερόλες» και ιππότες της ιεράς εξέτασης νομίζουν ότι μας προστατεύουν από το δαιμονικό και το άσχημο. Βάζοντας στην ζωή μας ασχήμιες που κάνουν οι ίδιοι και σταματώντας ότι και αν ξεκίνησε να γίνει. Μήπως δεν ζήσαμε το παράλογο του μετρό ή τραμ, της υποθαλάσσιας, της νέας παραλίας, των Parking και της πλατείας Διοικητηρίου, της ΔΕΘ και των χώρων του Γ’ Σώματος Στρατού, των χώρων των Στρατοπέδων, του Σέιχ-Σου και των διατηρητέων της Άνω Πόλης. Οι θύμισες των προαναφερόμενων και εν όψει των Δημοτικών Εκλογών έφεραν ξανά στην ζωή μας την Πλατεία Αριστοτέλους, την ΔΕΘ, το μετρό, το θαλάσσιο μέτωπο και τον Λευκό Πύργο ή ότι κτίριο μέλλεται να γίνει.

Η ιστορία όμως δεν προστατεύεται με φαντάσματα, με δράκους και ιεροξεταστές. Οι πολίτες της άλλωστε θίγονται όταν προβάλλονται μέσα από σκοταδιστές και συνεχιστές της ακινησίας. Η ποιότητα και η ανάπτυξη έρχονται με δράση και τόλμη και η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να βρεθεί στον δρόμο μιας νέας προοπτικής προβάλλοντας και την ιστορία της αλλά και αυτά που θα την φέρουν ξανά πρώτη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει σοβαρό ρόλο στον σχεδιασμό και στην ιεράρχηση στόχων. Να αποκτήσει την δύναμη και την αυτοτέλεια για να ξεπεράσει να σύνδρομα για τις πλακοστρώσεις και τις εκδηλώσεις. Να βελτιώσει την καθημερινότητα με απλές και εφικτές λύσεις, να συντονίσει και να συνεργαστεί με τους πολίτες που περιορίστηκαν στο ρόλο του θεατή και δεν ασκούν πλέον τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αυτενεργώντας συνειδητά. Όταν ο πολίτης πάψει να αποτελεί χειροκροτητή ιθαγενή και εξελιχθεί σε δημιουργό και εκφραστή, τότε η διεκδικήσεις μπορούν να συναντήσουν ευήκοα ώτα και οι τοπικοί άρχοντες να είναι αποτελεσματικοί.

Είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με τον Ν. ΤΑΧΙΑΟ, γιατί ΥΠΕΥΘΥΝΑ:

Με τη ζωή μας δεν παίζουμε

Αγωνιζόμαστε για να τη βελτιώσουμε. Τα πράγματα δεν μας χαρίζονται. Αγωνιζόμαστε για να τα κατακτήσουμε. Να βρούμε το ουσιαστικό και να το διεκδικήσουμε. Να φτιάξουμε το όνειρό μας και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Με μέσα: τις αξίες μας, τις σπουδές μας, την ενασχόληση με τα κοινά, τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, τη γνώση που διαρκώς ανανεώνεται, την εμπειρία που συσσωρεύεται.

 

Με την πόλη δεν παίζουμε

Γιατί εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ ζούμε, σπουδάζουμε, δουλεύουμε, κυκλοφορούμε, διασκεδάζουμε, ερωτευόμαστε, φέρνουμε στον κόσμο και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, χτίζουμε βαθειές φιλίες και καθημερινές σχέσεις, εδώ ζουν οι αγαπημένοι μας, οι συνεργάτες μας και οι γείτονές μας. Η πόλη είναι το κέλυφος για την καθημερινότητά μας, τη δραστηριότητά μας, τη ζωή μας.

 

Και δεν παίζουμε με τη ζωή μας στην πόλη

Ούτε επιτρέπουμε σε κανέναν να παίξει μαζί τους. Θέλουμε οι άνθρωποι που έχουν λόγο για την καθημερινότητά μας να μπορούν να αποδείξουν όχι μόνο το ενδιαφέρον τους και τις καλές τους προθέσεις αλλά την ικανότητά τους να διαχειριστούν τα πράγματα προς όφελός μας.

 

Γι΄αυτό κατεβαίνω σ΄αυτό τον αγώνα.

Γιατί θέλω και μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να έλθουν μαζί μας για μια υπεύθυνη διοίκηση στην Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καρφίτσα 6/4/2019 σελ. 26.

https://www.karfitsa.gr/wp-content/uploads/2019/04/760.pdf


Photo Gallery

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
?>